reShape

Blog

5 МИТА ЗА БЕЗОПАСНО И ЗДРАВОСЛОВНО ПРИГОТВЕНА ХРАНА

by in ЗА ЗДРАВЕТО март 16, 2021

Безопасността на храната, която приготвяте е важна част от грижата за вашето собствено здраве и за здравето на близките ви. Има много митове, свързани с безопасното приготвяне на храната. За нас от ReShape здравето е на първо място и затова в този текст ще ви предтсавим 5 развенчани мита за здравословното приготвяне на често използвани храни и ще ви разкрием как е правилно да се отнасяте с тях, докато приготвяте вкусотии за вас и за вашето семейство и близки.

МИТ №1: ТРЯБВА ДА ИЗМИЕТЕ МЕСОТО, ПРЕДИ ДА ГО ПРИГОТВИТЕ

ФАКТ: Измиването на сурово месо, пилешко, пуешко или яйца може да разпространи микроби по вашата мивка, плотове и други повърхности във вашата кухня. Тези микроби могат да се предадат на други храни, като салати или плодове. Вместо да измивате пилешко, пуешко месо иил яйца, можете да ги приготвяте на подходящата температура, за да убиете бактериите. Ако трябва да подготвите пиле, премахнете на кожата. Не го изплаквайте и използвайте отделна дъска за рязане и нож за суровото месо. Никога не поставяйте готвена храна или пресни продукти върху чиния или дъска за рязане, които са били в пряк контакт със суровото пиле. Винаги измивайте плочата или дъската за рязане първо с гореща сапунена вода.

МИТ №2: ВКУСЪТ ИЛИ МИРИЗМАТА НА ХРАНА Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ ТЯ ВСЕ ОЩЕ Е ДОБРА

ФАКТ: Не можете да вкусите, помиришете или видите бактериите и микроорганизмите по храната. Дегустацията при съмнителни хранителни продукти също не е полезна за вашето здраве. Експертите препоръчват при колебание дали даден хранителен продукт е годен, да се доверите на сроковете на годност, датите на производство и давността за съхранение на въпросната храна. Ако съхранявате по-краткотрайни продукти в хладилника си, поставяйте ги в по-предната част, за да са видими за вас и да не застояват. Но най-важния съвет, който можем да ви дадем, вместо да се опитвате да прецените по аромата на дадена храна, дали тя е все още годна, е – ако се съмнявате, изхвърлете я.

МИТ # 3: МОЖЕТЕ ДА РАЗМРАЗЯВАТЕ ИЛИ МАРИНОВАТЕ ХРАНА НА ПЛОТА

ФАКТ: Когато храната се остави при стайна температура, вредните бактерии могат да се размножават бързо. Вместо това можете да опитате да размразявате храната:

  • В хладилника: Разликата в температурата е достатъчно голяма, за да размрази храната ви, но и да не позволи на разпространение на вредители. Не забравяйте да я поставите в тавичка или тиган, в случай че капе и да не е в близост до готова за консумация храна.
  • В студена вода: По-малки парчета храна могат да се размразят под хладна, течаща вода, която. Можете също да поставите храната в купа и да я напълните с хладка вода, но не забравяйте да сменяте водата на всеки 30 минути.
  • В микровълновата фурна: Поради неравномерното разпределение на топлината в микровълновата печка, ако решите да размразявате в нея, гответе храната веднага след това.

МИТ № 4: ПРИЕМЛИВО Е ДА БЕЛИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, БЕЗ ПЪРВО ДА ГИ ИЗМИЕТЕ

ФАКТ: Плодовете и зеленчуците могат да имат микроорганизми по кората или кожата, които могат да навредят на здравето ви. Лесно е да прехвърлите тези микроби във вътрешността на плодовете и зеленчуците, когато ги нарежете или обелите. Ето защо е важно да измиете всички плодове и зеленчуци под течаща вода дори ако ще ги белите. За по-твърдите плодове и зеленчуци като пъпеши, авокадо и краставици можете да използвате и четка за зеленчуци. Не забравяйте да режете сурови плодове и зеленчуци на отделни дъски за рязане от сурово месо, за да предотвратите кръстосано замърсяване.

МИТ №5: МОЖЕТЕ ДА ЯДЕТЕ СПОКОЙНО СУРОВИ ТЕСТО, БРАШНО И ЯЙЦА

ФАКТ: Брашното и суровите яйца могат да съдържат ешерихия коли (E. coli), салмонела или други вредни бактерии. Гответе или печете добре брашно и яйца на подходящи температури. Не яжте храни, които съдържат сурови или недостатъчно сварени яйца. Неварено тесто или сурово тесто, което съдържа брашно или яйца, също не е безопасно за консумация. Дръжте суровото тесто далеч от деца, включително тесто за игра. Измийте добре ръцете, работните повърхности и приборите след контакт с брашно, яйца и сурово тесто.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна. Грижата за здравето е основен приоритет за ReShape и се надяваме, че за вас тя също е важна. Защото грижата за здравето е преди всичко грижа за нас самите и за нашия пълноценен, активен и изпълнен с енергия живот.

Следете всички текстове от поредицата ни ЗА ЗДРАВЕТО тук.

Разгледайте нашите програми ReShape тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка