reShape

Blog

БИОЛОГИЧНА И ХРОНОЛОГИЧНА ВЪЗРАСТ

by in ГОВОРИ ДОКТОРЪТ, ЗА ЗДРАВЕТО, ХРАНЕНЕТО И ЗДРАВЕТО юли 26, 2021

Напоследък все по-задаван е въпросът имаме ли драстична разликата между биологичната и хронологичната си възраст. Каква изобщо е разликата между тях? Съвремието ни, наследствеността, начинът ни на живот, храната, която поемаме, количеството вода, сън, активности, емоции и изобщо всичко, което съпътства ежедневието ни, оказват влияние върху появата на разлика между нашата биологична и хронологична възраст. За нас от ReShape е удоволствие и отговорност да ви запознаем с темата, за да можете да се погрижите качествено за здравето, красотата и за душевния и физическия си комфорт. Да започнем от самото начало.

 

КАКВО Е ХРОНОЛОГИЧНА ВЪЗРАСТ?

Хронологичната възраст са вашите години от момента на вашето раждане до настоящия момент. Обикновено за хронологичната възраст съществуват определени параметри, които служат за ориентир и вие сами сте се сблъсквали с тях. Когато някой ви каже, че е на 35 или пък на 53, вие определено си представяте различни хора. Хронологичната възраст спомага за това да определим как ориентировъчно би следвало да изглежда някой, какви евентуални здравословни проблеми би могъл да има, какви са социалните му отговорности към настоящия момент и ролята му в света, в който живее. Често хронологичната възраст се спряга като единствено вярна и всички отклонения от стереотипа и представата за човек на определена възраст не съответства на него самия. Особено в последните години. Тук се появява биологичната възраст.

 

КАКВО Е БИОЛОГИЧНА ВЪЗРАСТ?

Биологичната възраст е реалната възраст, на която е вашият организъм спрямо функционалността на клетките, тъканите и органите, които го изграждат. Бихме могли да кажем, че най-грубо биологичната възраст е степента, в която вашето тяло е износено в годините. Разбира се то може да бъде във ваша полза и тялото ви да изглежда и да се държи като много по-млад организъм, отколкото е вашата хронологична възраст. В повечето случаи обаче се наблюдава точно обратният ефект и биологичната възраст изпреварва хронологичната. Това е голяма степен зависи от наследствеността, която имате. Някои хора са по-младолики дори в старините си, други са по-здрави и издръжливи, а трети по-склонни към остаряване и към различни типове дребни или по-сериозни заболявания. Нашата предразположеност към по-висока биологична възраст обаче не бива да ни спира да търсим баланса между двете, а защо не и да си поставим за цел биологичната ни възраст да изпревари хронологичната. Да си поговорим за това.

 

КАК ДА ПОДОБРИМ БИОЛОГИЧНАТА СИ ВЪЗРАСТ?

Да, предразположеността и наследствеността играят важна роля във формирането на биологичната ви възраст, но вашият начин на живот всъщност оказва най-голямото въздействие върху това дали хронологичната ви възраст ще бъде по-голяма или по-малка от биологичната. Задайте си въпросите: чувствате ли се добре в момента, достатъчно енергични ли сте, имате ли добър и пълноценен сън, приемате ли достатъчно здравословна храна и вода, животът ви изпълнен ли е с активности, или по-скоро е по-пасивен и отпуснат. И още замислете се за емоциите, които изпитвате, дали сте стресирани, дали имате вредни навици, които също оказват влияние на организма ви, дали изобщо се грижите за себе си и за тялото си. Грижата за организма започва от вашето желание да изглеждате и да се чувствате по-добре. Една от основните крачка към качествена грижа е да осъзнаете, че имате нужда от пречистване и от изграждане на здравословни навици, които да следвате. Ние от ReShape сме насреща да ви съдействаме.

 

RESHAPE И ВАШИЯТ БАЛАНС

Програмата ReShape е изградена именно с цел постигане на баланс между хронологична и биологична възраст и още повече – в полза на биологичната. С нашите иновативни wellness и спа процедури, с включените физически активности, индивидуално меню и процес по детоксикация и зареждане с положителни емоции в топ обстановка, минерална вода и професионална грижа за вас всеки ден вие ще откриете комфорта и той ще се превърне във ваш начин на живот. Без изкуствено наложени режими, без досадни диети за отслабване. Красотата и здравето са във вас и във вашите ръце. Открийте ги и ги активирайте с ReShape. Научете повече за нашите методи и програми тук.

Прочетете и различни полезни съвети за вашето хранене от нашата нутриционистка Катя Башур тук.

Резервирайте вашето ReShape място тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка