reShape

Blog

КАК СТРЕСЪТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ОРГАНИЗМА НИ? ЧАСТ 1

by in ЗА ЗДРАВЕТО март 21, 2021

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТОВА

Вие седите в задръстване, закъснявате за важна среща и наблюдавате как отминават минутите. Вашият хипоталамус, малката контролна кула в мозъка ви, решава да изпрати заповедта: „Пускаме хормоните на стреса!“ Това са същите хормони, които предизвикват реакцията на тялото „бий се или бягай“. Сърцето ви започва да бие по-учестено, дъхът ви се ускорява и мускулите са готови за действие. Този отговор е създаден, за да предпази тялото ви при спешни случаи, като ви подготви да реагирате бързо. Но когато реакцията на стреса продължава да се активира ден след ден, това може да изложи здравето ви на сериозен риск.

КАКВО Е СТРЕС?

Стресът е естествена физическа и психическа реакция на житейския опит. Всеки от нас се сблъсква със стреса от време на време. Всичко от ежедневни задължения като работа и семейни ангажименти до сериозни и тежки събития в живота може да предизвика стрес за вашия организъм. При непосредствени, краткосрочни ситуации стресът може да бъде от полза за вашето здраве. Той може да ви помогне да се справите с потенциално сериозни ситуации. Тялото ви реагира на стрес чрез освобождаване на хормони, които увеличават сърдечната честота и дишането и подготвят мускулите ви да реагират.

И все пак, ако всекидневно стресът ви нараства, тези нива на стрес останат повишени далеч по-дълго, отколкото е необходимо за оцеляването, това може да повлияе на здравето ви много негативно. Хроничният стрес може да причини различни симптоми и да повлияе на цялостното ви благосъстояние. Симптомите на хроничен стрес включват: раздразнителност, безпокойство, депресия, главоболие, безсъние и още какво ли не.

КАК ВЛИЯЕ СТРЕСЪТ НА РАЗЛИЧНИТЕ СИСТЕМИ В ОРГАНИЗМА ВИ?

За нас от ReShape е от изключителна важност да бъдете запознати с всички проблеми, които могат да повлиият на здравето ви. Грижите за организма са наш основен приоритет. Затова и подготвихме за вас пълна информация как стресът може да навреди на здравето ви и да повлие на всички важна за прафилното функциониране на организма системи.

ЦЕНТРАЛНА НЕРВНА СИСТЕМА И ЕНДОКРИННА СИСТЕМА

Вашата централна нервна система (ЦНС) е тази, която ортоваря за инстинкта „бий се или бягай“. В мозъка ви хипоталамусът влияе на надбъбречните жлези и им подава сигнал да освобождават хормоните на стреса адреналин и кортизол. Тези хормони ускоряват сърдечния ритъм и изпращат кръв, която бърза към областите, които се нуждаят най-много при спешни случаи като мускулите, сърцето и други важни органи.

Когато усещаният от вас страх и стрес изчезне, хипоталамусът трябва да подаде на всички системи да се върнат към нормалното си функциониране. Ако ЦНС не успее да се нормализира, процесът продължава, нанасяйки щети на вашето тяло.

Хроничният стрес също може да се прояви под влияние на преяждане или липса на достатъчно храна, злоупотреба с алкохол или наркотици и други физически недостатъчности.

ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА И СЪРДЕЧНО-СЪДОВА СИСТЕМА

Хормоните на стреса засягат дихателната и сърдечно-съдовата ви система. По време на реакцията на стрес дишате по-бързо в усилието си бързо да разпределите богатата на кислород кръв в тялото си. Ако вече имате проблем с дишането като астма или емфизем, стресът може да затрудни още повече дишането.

Под стрес сърцето ви също помпа по-бързо. Хормоните на стреса карат кръвоносните съдове да се свиват и да пренасочват повече кислород към мускулите ви, така че ще имате повече сила за действие. Но това също повишава кръвното ви налягане.

В резултат на това честият или хроничен стрес ще накара сърцето ви да работи прекалено бързо твърде дълго. Когато кръвното ви налягане се повиши, нарастват и рисковете от инсулт или инфаркт.

ПРОГРАМИТЕ RESHAPE

Стресът може да бъде изключително неблагоприятен фактор, разболяващ и отслабващ много системи във вашия организъм. Ето защо трябва да подхождате към стреса сериозно и отговорно и да поддържате нивата му здравословни.

Знаейки това, ние от ReShape създадохме програми, включващи разходки в планината, отдих, йога, здравословно хранене, свеж въздух и активната сила на природата, които оказват невероятно доказано влияние върху нивата на напрежението, освобождават ви от стреса и ви помагат да се чувствате отпочинали, свежи и спокойни.

Научете повече за нашите програми тук.

Запишете се за участие в най-близкото предстоящо събитие тук.

Вижте ВТОРА част на темата, в която разглеждаме храносмилателната, мускулната имунната и репродуктивната системи тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка