reShape

Blog

КАК СТРЕСЪТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ОРГАНИЗМА НИ? ЧАСТ 2

by in ЗА ЗДРАВЕТО март 22, 2021

КАКВО Е СТРЕС?

Стресът е естествена физическа и психическа реакция на житейския опит. Всеки от нас се сблъсква със стреса от време на време. Всичко от ежедневни задължения като работа и семейни ангажименти до сериозни и тежки събития в живота може да предизвика стрес за вашия организъм. При непосредствени, краткосрочни ситуации стресът може да бъде от полза за вашето здраве. Той може да ви помогне да се справите с потенциално сериозни ситуации. Тялото ви реагира на стрес чрез освобождаване на хормони, които увеличават сърдечната честота и дишането и подготвят мускулите ви да реагират.

И все пак, ако всекидневно стресът ви нараства, тези нива на стрес останат повишени далеч по-дълго, отколкото е необходимо за оцеляването, това може да повлияе на здравето ви много негативно. Хроничният стрес може да причини различни симптоми и да повлияе на цялостното ви благосъстояние. Симптомите на хроничен стрес включват: раздразнителност, безпокойство, депресия, главоболие, безсъние и още какво ли не.

КАК ВЛИЯЕ СТРЕСЪТ НА РАЗЛИЧНИТЕ СИСТЕМИ В ОРГАНИЗМА ВИ?

За нас от ReShape е от изключителна важност да бъдете запознати с всички проблеми, които могат да повлиият на здравето ви. Грижите за организма са наш основен приоритет. Затова и подготвихме за вас пълна информация как стресът може да навреди на здравето ви и да повлие на всички важна за прафилното функциониране на организма системи. В предишния текст разгледахме как стресът влияе върху централната нервна система, сърдечно-съдовата, дихателната и ендокринната системи. Да разгледаме сега и останалите:

ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА

При стрес черният дроб произвежда допълнително кръвна захар (глюкоза), за да ви даде тласък на енергия. Ако сте подложени на хроничен стрес, тялото ви може да не успее да се справи с този допълнителен скок на глюкозата. Хроничният стрес може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2.

Приливът на хормони, учестеното дишане и повишената сърдечна честота също могат да разстроят храносмилателната ви система. По-вероятно е да имате киселини в стомаха или киселинен рефлукс, благодарение на увеличаването на стомашната киселина. Стресът не причинява язви, често обаче причинява бактерия, наречена H. Pylory (хеликобактер пилори), която сама по себе си може да причини активна язва.

Стресът също може да повлияе на начина, по който храната се движи през тялото ви, което води до диария или запек. Възможно е също да почувствате гадене, повръщане или болки в стомаха.

МУСКУЛНА СИСТЕМА

Мускулите ви се напрягат, за да се предпазят от нараняване, когато сте под стрес. Те са склонни да се освободят отново, след като се отпуснете, но ако сте постоянно под стрес, мускулите ви може да не получат шанса да се отпуснат. Стегнатите мускули причиняват главоболие, болки в гърба и раменете и болки в тялото. С течение на времето това може да предизвика множество проблеми и хронични болки, които трудно отминават.

СЕКСУАЛНОСТ И РЕПРОДУКТИВНА СИСТЕМА

Стресът е изтощителен както за тялото, така и за ума. Не е необичайно да загубите желанието си за физическа близост, когато сте под постоянен стрес. Краткосрочният стрес може да накара мъжете да произвеждат повече от мъжкия хормон тестостерон. Ако обаче стресът продължи дълго време, нивата на тестостерон при мъжа могат да започнат да падат. Това може да попречи на производството на сперматозоиди и да причини еректилна дисфункция или импотентност. Хроничният стрес може също да увеличи риска от инфекция за мъжките репродуктивни органи като простатата и тестисите.

При жените стресът може да повлияе на менструалния цикъл. Това може да доведе до нередовни, по-тежки или по-болезнени периоди. Хроничният стрес може също да увеличи физическите симптоми на менопаузата.

ИМУННА СИСТЕМА

Стресът стимулира имунната система, което може да бъде плюс за непосредствени ситуации. Тази стимулация може да ви помогне да избегнете инфекции и да заздравите рани. Но с течение на времето хормоните на стреса ще отслабят имунната ви система и ще намалят реакцията на тялото ви към чужди нашественици. Хората в хроничен стрес са по-податливи на вирусни заболявания като грип и обикновена настинка, както и на други инфекции. Стресът може също да увеличи времето, необходимо за възстановяване от заболяване или нараняване.

ПРОГРАМИТЕ RESHAPE

Стресът може да бъде изключително неблагоприятен фактор, разболяващ и отслабващ много системи във вашия организъм. Ето защо трябва да подхождате към стреса сериозно и отговорно и да поддържате нивата му здравословни.

Знаейки това, ние от ReShape създадохме програми, включващи разходки в планината, отдих, йога, здравословно хранене, свеж въздух и активната сила на природата, които оказват невероятно доказано влияние върху нивата на напрежението, освобождават ви от стреса и ви помагат да се чувствате отпочинали, свежи и спокойни.

Научете повече за нашите програми тук.

Запишете се за участие в най-близкото предстоящо събитие тук.

Вижте ПЪРВА част на темата тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка