reShape

Blog

КАКВО Е МИКРОБИОМ И ВАЖЕН ЛИ Е ТОЙ?

by in ГОВОРИ ДОКТОРЪТ, ЗА ЗДРАВЕТО, ХРАНЕНЕТО И ЗДРАВЕТО август 11, 2021

Грижата за здравето винаги е свързана с познаване на тялото и на полезните и вредни за него неща. Те могат да бъдат както външни източници, провокиращи определени здравословни състояния, така и вътрешни фактори, влиещи на начина, по който се чувствате и по който изглеждате. Именно от последния тип е понятието „микробиом“. Вероятно сте чували за него, но знаете ли какво всъщност означава. За нас от ReShape е от съществена важност нашите клиенти да бъдат отлично запознати както с ползите от техните собствени здраве и красота, така и от възможностите да се погрижат качествено и ефективно за себе си. В тази връзка за нас е удоволствие и отговорност да ви запознаем с микробиома, с това какво представлява той и полезен или вреден е за нашия организъм. Да започваме!

КАКВО Е МИКРОБИОМ?

Микробиом представлява съвкупността от всички бактерии, вируси и микроби, които обитават стомашно-чревния ни тракт. Сигурно ще се изненадата от факта, че такива микроогранизми живеят в тялото ни в огромни количества. Всъщност дори те са почти 10 пъти повече от клетките в нашия организъм, а теглото им надвишава два пъти теглото на нашия мозък. Тези бактерии формират флората на нашия стомах, както и на червата ни и са от изключителна важност за нашето здраве. Те са в постоянна връзка с мозъка ни, която се осъществява основно посредством имунната ни система и невроните. Свикнали сме, когато чуем бактерии, непременно да ги асоциираме със заболяване и инфекции, но при микробиома нещата стоят по малко по различен начин. Правилното хранене е от изключителна важност за микробиома, но за да разберете кое хранене всъщност е правилно и какво е специфичното при микробиома, продължавайте да четете!

ПОЛЕЗЕН МИКРОБИОМ?

Дали наличието на бактерии в стомаха ни може да бъде полезно? Да! Не просто може, а е научно доказано, че е така. Присъстието и количеството на дадени микроорганизми, обитаващи стомашно-чревния ни тракт, спомага за нашето здраве. Именно те ни предпазват от някои болестни състояния и от възпаления. Още повече – те поддържат активна и здрава имунната ни система. Все повече изследвания у нас и в чужбина потвърждават полезността на наличието на бактери и микроби, които спомагат здравето си, а някои учени смятат, че част от функциите на имунитета ни е да ги култивира и да ги поддържа в активност. Микробиомното разнообразие може да ни предпази както от обикновени стомашно-чревни инфекции, така и от доста по-сериозни инфекции на цялото тяло. Учените намират връзка между количеството бактерии при здрав организъм и намаления им брой при болестни състояния като болест на Крон и други тежки проблеми. Ето защо поддържането на определени т. нар. „полезни бактерии“ в тялото ни е от значение за правилното функциониране на организма ни. Тъй като те са огромно количество и разнообразни по своя вид и функции, учените ги разглеждат общо като микробиом, който е специфичен и функциониращ различно за всеки индивид.

АНТИБИОТИЦИТЕ И МИКРОБИОМ

Всички са запознати с вредите от антибиотици и с това как те могат значително да повлияят на организма ни с негативна посока. За съжаление действието на антибиотиците до ден днешен не може да бъде заменено от друга медикаментозна или природна терапия при справянето с различни видове заболявания. Една от основните вреди на антибиотиците е, че техните сила и действие влиият и върху микробиома. Ето защо често се случва при предписание на антибиотично лечение лекарите да предписват и съвместна употреба на външни пробиотици. Пробиотици всъщност са всички тези „добри микроорганизми“, които нашият организъм генерира автоматично и различни хранителни и лекарствени продукти могат да унищожат. За нас от ReShape е важно да ви запознаем и с този аспект от правилното функциониране на организма – както с естествените пробиотици, така и с възможностите да си ги набавим или да ги съхраним. Ако за вас здравето отвътре и отвън са от съществено значение, следете и другите ни текстове по темата.

ReShape е специализирана програма, създадена да подкрепи вашия стремеж към перфектен външен вид и отлично здраве. Темата за микробиома е засегната от професионалисти в сферата във формирането на здравословен хранителен режим и детокс в процеса на вашите 7 запомнящи се ReShape дни. Разгледайте нашите предложения тук.

Рецепти за здравословно хранене и пълноценен микробиом можете да намерите в сайта на нашата нутриционистка Катя Башур тук.

Повече интересни и любопитни статии по темата можете да прочетете в нашия блог тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка