reShape

Blog

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ ЗДРАВ?

by in ЗА ЗДРАВЕТО ноември 5, 2020

Здравето винаги е било основна грижа на човека. Но какво всъщност означава да бъдем здрави днес? Означава ли това ограничаване на определени храни, достатъчно сън, упражнения по час на ден, практикуване на йога или нещо друго?

ДЕФИНИЦИЯТА НА ЗДРАВЕТО

Нашата дефиниция за това какво означава да бъдем здрави непрекъснато се променя. В миналото здравето винаги е било разглеждано като състояние на тялото, освободено от болести. Тази гледна точка се променя през 1948 г., когато СЗО определя здравето като „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъгавост“. А в последно време здравето се разглежда като способността на човека да се адаптира към стресовите фактори в живота.

Прави впечатление, че има една наложена в обществото представа за здравето със силен фокус върху теглото, хранителния режим и движенията. Но все пак здравето има своя индивидуална страна. И как без конкретна дефиниция на здравето да разберем дали сме наистина здрави? Какви насоки трябва да следваме, когато се стремим към добро здраве? Ние от ReShape сме тук, за да ви разкажем малко повече за това.

ИНДИВИДУАЛНОСТТА НА ЗДРАВЕТО

Да, има много общовалидни принципи, но различните хора се чувстват в пълно здраве, работейки върху определени и строго индивидуални за всеки неща. Затова в тази статия ще обсъдим именно какво трябва да имате предвид, когато мислите за вашето собствено здраве.

КАК ИСКАТЕ ДА СЕ ПОЧУВСТВАТЕ?

Ние, от ReShape, смятаме, че ключът към доброто здраве е да се съсредоточиш върху това как искаш да се чувстваш психически, физически и емоционално и след това да работиш за това чувство. Например, ако се чувствате стресирани и искате да намалите стреса, тогава ще трябва да се съсредоточите върху включването на повече дейности за релаксация. От друга страна, ако искате да се почувствате по-енергични, трябва да обърнете внимание на съня си, на упражненията и храненето. Вашето тяло е умно и то ще дава предупредителни знаци, ако нещо се нуждае от внимание. Така че ако искате да сте здрави, трябва да се научите да слушате и да реагирате на промените в тялото и предупредителните знаци, които то ви подава.

НАПРАВЕТЕ ТОВА, КОЕТО РАБОТИ ЗА ВАС

Поддържането на здравето също включва избягване „какво казват другите“ и вместо това съсредоточаване върху това, което работи за вас. За да създадем трайни здравословни навици, трябва да бъдем гъвкави и да открием какво съответства на нашите индивидуални нужди (а не на другите). Въпреки това, когато става въпрос за здраве, понякога можете лесно да попаднете в капана на това, което е модерно. Затова е важно да осъзнаете, че това, което може да е модерно, може да не е това, от което непременно се нуждаете, за да сте здрави. Ето защо е важно да експериментирате с различни храни, да правите тренировки, които ви харесват, и да развивате уелнес програми, които работят с вашия начин на живот. Ние от ReShape можем да се превърнем във ваш ценен партньор.

ПРАВЕТЕ МАЛКИ КРАЧКИ И ЗАБРАВЕТЕ ПЕРФЕКЦИОНИЗМА

В днешно време ние сме засипани с твърде много информация. Ние сме прекалено уморени, за да започнем да прилагаме каквито и да било здравословни навици или промени в начина на живот, така че оставаме заседнали в същите нездравословни модели. За да преодолеем това, трябва да започнем да правим малки стъпки към здравословния начин на живот. Като цяло всяка малка стъпка е от значение и напредъкът идва само с последователността. Също така перфекционизмът ни често ни кара да си поставяме твърде високи стандарти. И когато не отговаряме на тези стандарти, се отказваме напълно. А това важи в пълна сила за нашето мнение за външния ни вид. Затова не мислете за здравето и тялото си като за модно списание.

Да, здравето може да означава различни неща за различните хора. И това, което може да бъде здравословно за един човек, би могло да не отразява нуждите на друг. Универсалното обаче е идеята, че вие можете да се научите какво ви поддържа в добро здраве, опитвайки различни неща. Програмата ReShape е точно такъв опит за вас. Комбинацията от различни аспекти, върху които ние работим, оказва благоприятно влияние върху вас и вашето здраве. И най-ценното – в нея сме подготвили за всекиго по нещо, за да намерите точно онова, което поддържа тялото ви във форма и ви прави здрави и щастливи. Научете повече тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка