reShape

Blog

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПРОБИОТИЦИТЕ?

by in ГОВОРИ ДОКТОРЪТ, ЗА ЗДРАВЕТО, ХРАНЕНЕТО И ЗДРАВЕТО август 25, 2021

Изключително важно е поддържането на здрава и пълноценна микрофлора или иначе казано микробиом. Както вече сме ви разказвали, микробиом е съвкупността от бактерии и микроорганизми, които обитават стомашно-чревния ви тракт и които всъщност оказват важно влияние за правилното функциониране на организма ни. Тези бактерии могат да ни предпазят от инфекции и раздразнения, както и да ни помогнат при борбата с по-тежки болести. Поддържането на микрофлората в стомаха и червата ни е изключително важна в ключови моменти като бременно и раждане, кърмене, при прием на антибиотици и при досег с различни вирусни и други заболявания. Изобщно полезните микроорганизми следва да бъдат познавани и да подхождаме с грижа към техния хабитат, защото това ни гарантира по-лесно възстановяване след боледуване, както и ефективно здраве и комфорт през целия ден. Пробиотиците са един от начините за подхранване на тази среда. Ако вие сте от хората, за които грижата за организма, отличният външен вид и чувството за комфорт и увереност са от съществено значение, значи сте попаднали на правилното място. За нас от ReShape е удоволствие да ви запознаем с необходимостта от пробиотици и с възможностите да се грижите за микробиома посредством приема на различни храни и грижата за здравословното и качествено хранене.

КАКВО СА ПРОБИОТИЦИТЕ?

Пробиотиците са ни известни като вид лекарствен продукт или хранителна добавка, която често лекарите ни предписват при антибиотично лечение. Замисляли ли сте се обаче какво всъщност представляват пробиотиците и саществуват ли естествени такива в нашия организъм? За нас от ReShape е удоволствие да ви дадем отговори на тези въпроси. Както вече споменахме, микробиом е разнообразието от бактерии, които обитават стомашно-чревния ни тракт. Не всички от тях са вредни, а напротив – множество изследвания показват, че има „добри“ микроорганизми, които си взаимодействат както помежду си, така и с други органи, системи и процеси в нашето тяло. Тези добри бактерии използват различни вещества като хранителни продукти и това най-често са отпадни вещества за нашето тяло. По този начин те се развиват и растат, който процес е свързан с образуване на защитен филм в чревния ни тракт и с отделяне на различни вещества, които спомагат за нашето здраве, защитават стомаха и червата ни и спомагат локалния имунитет. Именно те се наричат пробиотици. Те са жизнено важни за правилното функциониране на човешката физиология и за доброто здраве.

КАК ДА СИ НАБАВИМ ПРОБИОТИЦИ?

Освен изкуствен или външен прием на пробиотици има естествени начини флората на нашия стомашно-чревен тракт да бъде запазена и обгрижена, което да доведе до наличието на достатъчно количество добри микроорганизми. Естествено, когато става дума за стомах, това се случва основно посредством нашето хранене. Има храни, които могат да окажат неблагоприятно влияние върху микрофлората ви. Това са предимно животински продукти от животни, отглеждани с концентриран или изкуствен начин на хранене. Освен тях следва да се избягват преработени храни, тъй като съдържат голямо количество вещества с неблагоприятно въздействие върху микробиома ви. Захари, емулгароти, фруктозен царевичен сироп и други добавки забавят метаболизма, възпаляват червата и намаляват естественото образуване на добри пробиотици. Ако това не е достатъчен стимул за вас да ограничите тези храни, помислете и за затлъстяването, до което тяхната употреба неминуемо довежда.

АНТИБИОТИЦИ И ПРОБИОТИЦИ

Със сигурност ви се е налагало антибиотично лечение и сте забелязали, че лекарите обикновено препоръчват прием на външни пробиотици. Това е така, защото силата на антибиотичното лечение засяга микрофлората ви и убищожава голяма част от полезните за вас бактерии в стомашно-чревния ви тракт. За съжаление понякога антибиотичното лечение е незбежно при борбата с упорити болестни състояния, затова набавянето на външни пробиотици е от съществено значение за здравето ви, за активирането на имунната ви система и за избягване на излишни раздразнения и инфекции, които биха могли да възникнат.

Грижата за вашето здраве, както и за външния ви вид е от съществено значение и зависи изцяло от вашата нагласа. Правилното меню и здравословният начин на живот са сигурен начин за поддържане на полезен микробиом. Ако се интересувате от различни рецепти, с които да поддържате хранителния си режим, можете да намерите такива от нашата нутриционистка Катя Башур тук.

А за нас от ReShape всичко, свързано с отличния ви външен вид, здравето и комфорта ви, е от съществено значение. Затова нашите програми са съобразени изцяло с вас. Подарете си ценна грижа за тялото във всяко едно отношение. Разгледайте нашите програми тук.

Прочетете още по темата тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка