reShape

Blog

ЛЕГЕНДИТЕ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЧАЯ

by in ЧАЯТ RESHAPE DETOX декември 23, 2020

Чаят е едно от най-интересните открития на човечеството. За негова родина се борят няколко страни и всяка от тях си има свои легенди. От Япония, Индия и Китай тръгват прекрасни и приказни истории за произхода на чая. Днес ще ви запознаем с няколко от тях! Приятно четене, ReShape приятели!

ЛЕГЕНДА №1

“От уста на уста се предавала невероятната история за смел войн, тръгнал на дълъг път, за да завоюва нови земи и да участва във вълнуващи приключения. Вървейки по каменистия и трънлив път, младият мъж стигнал до малка горичка, която пресичала пътя му. Тласкан от невидима сила, навлязъл в нея. С наближаването на залеза, войнът започнал да усеща тревогата от наближаващата нощ, която щяла да го завари неподготвен и без подслон в гората. Оглеждайки се във всички посоки с надеждата да открие място, където да пренощува, младият момък се спрял край едно красиво дърво. Бил омагьосан от красотата му и възхитен от плавното движение на клоните под допира на лекия ветрец. Запленен от гледката той решил, че най-после е открил подходящото място за почивка. Смелият войн запалил огън, отпил жадно от котлето вода и заслушан в лекия ветрец и песента на птиците, се унесъл в спокоен сън.

На сутринта, щом слънцето изгряло, той се събудил и открил нещо невероятно–огънят, запален вечерта, все още горял, а отгоре му, необезпокоявано, къкрело котлето с вода. Смелият мъж започнал да се чуди какво витае в тази гора и дали дървото нарочно не го е примамило на това място, пленявайки го с красотата си. В същия момент се извил силен вятър и клоните на красивото дърво се залюлели пред смаяния поглед на момъка. От короната му се отронили няколко листа, които паднали точно в котлето с къкрещата вода и веднага променили цвета й в кафяв. Войнът стоял вцепенен, смаян от случилото се. Разумът му нашепвал да избяга от омагьосаната гора, но сърцето му нареждало друго. С разтреперани пръсти той се доближил да котлето и отпил от течността. За негова най-голяма изненада, водата с потопените листа била удивително вкусна и с учудващо приятен аромат.

Зарадван от необикновеното си откритие, младият мъж решил, че боговете са му дали знак и че може би те са го пратили на това пътуване, за да открие тази уникална напитка. Благодарейки горещо на боговете, той се поклонил пред дървото, подслонило го през нощта и дало му този безценен дар и с треперещи пръсти откъснал клонка от короната му. След това потеглил към дома си с щастлива усмивка и спокойно сърце.
Връщайки се в родното си място, той представил новото си откритие и всички единодушно решили да засадят красивата клонка в неговия двор. Клонката израснала бързо и се превърнала в стройно дърво, обсипано с бели цветове и ароматни листа.

До ден днешен се носи легендата, че чаят расте на места, където властва доброто, издигайки короната си като щит, защитващ мира и спокойствието. Това е и причината, поради която напитката с чаените листа носи спокойствие на хората, зарежда ги с енергия и ги кара да се насладят на живота и да повярват във вълшебства, така както е направил и смелият войн преди хиляди години…”

ЛЕГЕНДА №2

“Друга легенда ни пренася в 2737 година преди новата ера. По това време Китай е управляван от Втория си император – Шен Нун. Майка му веднъж видяла дракон да лети над планините и моментално заченала. След девет месеца се появил на бял свят Шен Нун, който научил китайците да бъдат ненадминати майстори на земеделието. Той навсякъде ходел с триножник, на който било закачено котле, за да прави в него отвари от различни треви. Веднъж в кипящата вода паднали донесени от вятъра листенца на чаено дърво. Шен Нун опитал отварата и тя толкова му харесала, че до края на живота си пиел само от нея. Така или иначе, на всичките му портрети, този император е изобразяван като дъвчещ различни треви зелен мъж.”

ЛЕГЕНДА №3

Третата легенда е от 519 година преди нашата ера, но пък е много по-поетична. За нея вече ви споменахме в нашата Facebook страница. “Неин герой е косматият индийски монах Бодхидхарма. Емигрирал той от Индия в Китай и основал там будистката секта „Чан“, позната на целия свят в японския си превод „Дзен“. В планината Суншан Бодхидхарма създал безспорно най-известния в днешно време манастир – манастира Шао Лин. Започнал да учи монасите на медитация, като им обещал, че девет години ще съзерцва една стена. Но още на втората нощ заспал. Събудил се и бесен от това, че се е изложил, откъснал клепачите си и ги стъпкал, за да не заспи никога повече. Дали Буда е видял това отгоре, не знаeм, но от стъпканите клепачи поникнало даряващото бодрост чаено дръвче. И до ден днешен на китайски, а и на японски, йероглифът за клепач е абсолютно идентичен с този, който обозначава думата чай.”

Източник: Легенди за появата на чая | Мистериозен свят (wordpress.com)

А ако вие искате да опитате нашия детоксикиращ чай ReShape и да усетите благотворното му въздействие, кликнете тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка