reShape

Blog

НУЖДАЕТЕ ЛИ СЕ ОТ OMEGA-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ?

by in ЗА ЗДРАВЕТО март 18, 2021

Има много доказателства, че OMEGA-3 поддържат сърдечно-съдовото здраве. Нови изследвания обаче показват, че колкото и OMEGA-3 да получавате от хранителния си режим, още по-голямото количество носи допълнителни ползи за здравето. За нас от ReShape е важно да ви запознаваме с всички новости и възможности да подобрите здравето си и да се погрижите добре за целия си организъм. Ето защо ще споделим с вас това кратко проучаване за необходимостта от OMEGA-3 и се надяваме то да ви бъде полезно в ежедневната грижа за себе си и за вашите близки.

КАКВО Е OMEGA-3?

OMEGA-3 са вид полиненаситени мастни киселини (PUFA). Има три основни типа OMEGA-3, включително алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). ALA идва от растения и трябва да сe набавя чрез храна, тъй като телата ни не могат да я генерират сами. ALA се съдържа в семена като лен и чиа, ядки като орехи и масла като соя и рапица. ALA може да се преобразува в EPA и DHA в тялото, но процесът е неефективен.

EPA и DHA са мастни киселини, които се намират естествено в морските източници. Най-често срещаният източник на храна както на EPA, така и на DHA са мазните риби. Доказано е, че EPA и DHA са най-полезни за сърцето. Доказателствата също подкрепят ролята на EPA и DHA за здравето на мозъка и очите. Както EPA, така и DHA се намират във всички клетки на тялото и също така е доказано, че имат противовъзпалителни функции.

ОMEGA-3 И СЪРДЕЧНО-СЪДОВО ЗДРАВЕ

Многобройни изследователски проучвания са установили, че EPA и DHA OMEGA-3 са свързани с намален риск от инфаркти, фатални инфаркти и смърт от коронарна болест на сърцето. Едно такова проучване беше публикувано през 2019 г. в Journal of the American Heart Association. Изследователите проведоха мета-анализ на 13 рандомизирани контролирани проучвания, за да определят дали приемът на OMEGA-3 е свързан с намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите показват, че в продължение на пет години, колкото по-висока е дозата на OMEGA-3, толкова по-високо е намаляването на сърдечно-съдовите заболявания (включително намаляване на сърдечните пристъпи и инфарктите.

КОЛКО OMEGA-3 ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТЕ?

Настоящите препоръки на много научни организации са, че трябва да приемате средно между 250 и 500 милиграма EPA и DHA на ден, за да се подпомогне сърдечно-съдовото здраве. Последните проучвания обаче показват, че има по-голяма полза при по-високи нива на прием. Въпреки че може да се наложи да включите добавка в ежедневния си режим, за да постигнете тези по-високи нива, със сигурност можете да опитате да си я набавяте и чрез менюто си с различни видове риба като риба тон и сьомга.

БЕЗОПАСНИ ЛИ СА ДОБАВКИТЕ?

Противно на общоприетото схващане, че хранителните добавки са изключително вредни, трябва да споменем, че те минават строг контрол на храните от различни специалисти, преди да достигнат до вас. Така че приемът на OMEGA-3 и през хранителни добавки е безопасен за вас и може да спомогне вашия режим особено ако не сте почитателите на рибата и рибните ястия.

А ако се интересувате повече от режими, с които да си набавите нужното количесто OMEGA-3, а и други важни за правилното функциониране на организма витамини и минерали, чрез ReShape Можете да осъществите връзка с нашата нутриционистка Яна Данаилова, която да ви помогне да съставите правилно меню за себе си и за своето семейство.

ПОВЕЧЕ

Повече за Яна можете да откриете тук.

Погледнете и нашите програми ReShape за задраве и спокоен и балансиран начин на живот тук.

Запознайте се и с необходимостта от прием на витамин D особено през зимните месеци тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка