reShape

Blog

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ. ЗАЩО ЗАКУСКАТА Е ВАЖНА?

by in ЗА ЗДРАВЕТО, НАШИЯТ НУТРИЦИОНИСТ СЪВЕТВА, ХРАНЕНЕТО И ЗДРАВЕТО октомври 10, 2021

В забързаното ни ежедневие често сме склонни да пропуснем едно, а понякога дори и повече от трите основни хранения в деня. Неслучайно обаче те са три и тяхното обозначение е ясно. Закуската, обядът и вечерят формират основня ни добре познат хранителен режим. Понякога, повлечени от диети и целеустремени към свалянето на излишни килограми, сме склонни да пропускаме хранения или да разместваме часовете, в които се храним. Всъщност обаче всички те имат значение. Редукция на теглото може да бъде постигната в комбинация с отлично здраве не ако елиминираме хранения, а ако ги направим пълноценни и ги съобразим с нуждите на организма ни. За нас от ReShape е важно да обърнем внимание и на тази тема и да ви запознаем отблизо защо закуската е важна и как да я направим наистина полезна и адекватна на нуждите и индивидуалностите на всеки един от нас.

ЗАКУСКАТА ДАВА ЕНЕРГИЯ

Стартът на деня може да бъде стресов за организма, който току-що излиза от фазата на съня. Тялото ни се нуждае от енергия, за да може да започне да навлиза в стандартното за деня темпо. Понякога то е по-динамично и организмът има нужда от повече енергия. Тя може да бъде набавена чрез различни неща, но едно от най-важните от тях е именно храната. Храната е най-пряката връзка между човешкото тяло и необходимата му енергия. Закуската е стартовата ни доза енергия, която подкрепя тялото, дава му сили да започне да извършва ежендевните си дейности и да бъде пълноценно в тях.

ЗАКУСКАТА И ПАМЕТТА

Разбира се, за активността в еженевието ни е необходимо да имаме добра и силна памет.  Сутрините са осеяни с ангажименти, които искат от нас да бъдат запомнени, детайли, които следва да бъдат асимилирани. Именно в началото на деня ние си поставяме цели, които изпълняваме в неговото продължение. Какво обаче дава енергия на мозъка и засилва способността му да запаметява? Научно доказано е, че именно закуската подпомага мозъчната дейности и подхранва нашата памет. Добрата и балансирана закуска всеки ден ни гарантира спокойствие, че веднъж събудени, ние сме готови да поемем последователно в дневния си график активно и енергично.

РЕДУКЦИЯ НА ТЕГЛОТО

Неведнъж сме говорили за фастингите и за тяхното влияние върху организма. Понякога обаче гладът може да има точно обратен ефект. Стресирано от отнемането на храната, тялото започва да усеща недостиг и да се опитва да запази в себе си възможно най-много от онова, което му се дава. Какво точно означава това. Отнемайки закуската на организма, вие всъщност го подлагате на стрес и когато дойде време за обяд или вечеря, вместо да използва и да изразходи енергията от получената храна, организмът се стресира, че след няколко часа, когато има нужда, няма да получи нова порция храна, затова складира „за после“. Складирането означава само едно – натрупване на мазнини и недостиг на енергия. Затова, ако искате да редуцирате теглото си, не отнемайте никое от храненията на организма си, а напротив – балансирайте ги.

НЕОБХОДИМИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

В днешно време има изключително много текстове по темата за това коя е правилната закуска. Ако допреди години неяснотата какво следва да похапваме сутрин беше фактор при наднормено тегло и куп заболявания, то днес разполагаме с достатъчно информация как да се храним и какви хранителни продукто е удачно да включваме в дневното си меню. Именно закуската ни дава необходимите витамини, фибри, калций и сложни въглехидрати, които подхранват организма ни, подсилват имунната ни система, дават ни достатъчно енерги и чувството за ситост, което е много важно в началото на деня. Използването на различни семена, плодове и зеленчуци и яйца прави закуската полезна, вкусна и пълноценна.

RESHAPE И ВАШАТА ЗАКУСКА

Ние от ReShape знаем точно колко важна е закуската. В нашите програми, които можете да разгледате тук, сме обърнали специално внимание върху всяко едно от дневните храниния с помощта на специлисти готвачи, диетолози и нутриционисти. В комбинация с активностите и процерутите, които програмите ReShape предлагат, вие бързо ще се почувствате във форма, ще акцентирате и на вътрешния и на външния си вид, ще усетите сила и здравина и ще намалите теглото си толкова, колкото ви е необходимо. Защото ReShape е програма, създадена с грижа за вас.

Ако ако имате нужда от помощ при съставянето на вашата закуска, разгледайте предложенията на нашата нутриционистка Катя Башур тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка