reShape

ВИТАМИН D ПРЕЗ ЗИМАТА?

by in ГОВОРИ ДОКТОРЪТ, ЗА ЗДРАВЕТО януари 27, 2021

Зимата е сезонът, в който една от най-големите ни липси е на витамин D. А именно витаминът, който си набавяме най-вече чрез слънцето. Мрачните и студени дни ни лишават от този изключително важен за функционирането на организма ни витамин. Екипът на ReShape е силно ангажиран с всичко, касаещо здравето и енергията. Затова решихме, че е от голямо значение да ви запознаем в детайли с темата и в тази статия се позоваваме на нашата нутриционистка Яна Данаилова и нейните наблюдения относно липсата на витамин D и начините да си го набавим.

ОТ ЯНА ДАНАИЛОВА

Витамин D, не напразно напоследък наричан новият “витамин чудо”, привлича все повече вниманието на лекарите и здравните специалисти със своята роля и значимост по отношение на превенцията, доброто здраве и профилактиката на заболяванията.Витамин D е мастноразтворим витамин от семейство на съединения, които включват витамини D-1, D-2 и D-3.

Важно е да знаем, че той е наистина един необикновен витамин. Стероиден хормон, който тялото ни синтезира ендогенно, когато кожата ни е изложена на пряка слънчева светлина и ултравиолетовите лъчи.

Витаминът чудоима способността  да влияе върху гените ни и имамногобройни ползи за нашето здраве. Изследвания сочат, че повишаването на нивата на витамин D3 може да възпрепятства развитието на хронични заболявания. Повишава устойчивостта на организма към инфекции,, включително настинки и грип, тъй като той подсилва  гените, отговорни за имунната ни система, която от своя страна унищожава бактериите и вирусите.

СЛЪНЦЕТО И ВИТАМИН D

Несъменено излагането на кожата ни на слънце е най-добрият начин да повишим нивата на витамин D

За жалост обаче през по-студените месеци денят е по-къс и ние прекарваме все по-малко време на открито. Тъй като Витамин D естествено присъства в много малко храни, през зимните месеци, за да обезпечим дневните нужди от този толкова жизненоважен витамин,е добре да обмислим опцията ние и децата нида приемаме витамина чудокато хранителна добавка..

Витамин D повишава абсорбцията на калций в червата и поддържа адекватни серумни концентрации на калций и фосфат, за да се даде възможност за нормална минерализация на костите и за предотвратяване на хипокалцемия или казано с по-простички думи, Витамин D е жизнено необходим за растежа на костите на нашите малчугани. Без насищане на тялото ни с витамин D, костите могат да станат тънки, крехки или деформирани. Адекеватнте нива на витамин D предотвратяват рахит при децата и остеопороза при възрастните.

Витамин D има и други ключови роли в тялото, включително модулация на клетъчен растеж, нервномускулна и имунна функция и намаляване на възпалителните процеси.Много гени, около 5% от кодиращитепротеиниили около 1000 хормона, регулиращи клетъчната регенерация са модулирани частично от витамин D. Можем да си представим каква е значимостта на Витамин D за здравето ни, нашето и на нашите деца.

ДЕЦАТА И ПРИЕМЪТ НА ВИТАМИН D

За съжаление обаче повечето деца и тийнейджъри не приематдостатъчно витамин D с диетата си, особено през зимните месеци.

Педиатрите назначават на бебета прием на витамин D на капки до навършване на 1 година, когато детето расте с най-бързи темпове за целия човешки живот и обикновено утроява теглото си.

Но не става въпрос само за костите. Витамин D е необходим за здрава имунна система – помага на организма да се бори с инфекциите и за предотвратяванеразвитието на автоимунни заболявания катонапример ревматоиден артрит. Съвременни проучвания свидетелстват, че адекватните дози витамин D могат да спомогнат за намаляване риска от развитие на сърдечни заболявания, някои видове рак, диабет и други сериозни заболявания.

През зимните месеци, нашите дечица са особено рискова група за развитие на дефицит на витамин D. Към късите, студени дни и ограниченото време навън, добавяме по-дебелото облекло и слънцезащитни продукти, които използваме, за да предпазим детето си от UV лъчите,причиняващиувреждане  на кожата от слънцето.  С всички тези защитни мерки от студеното време ние допълнително ограничаваме възможността на тялотона дететода си синтезира този жизнено важен витамин.

Друга причина за развитие на дефицит на Витамин D при децата e ограничената консумация на храни, естествен източникна витамин D. Много от  тези храни, като мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черен дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шитаке), кравето масло, тофу, соево мляко – децата не консумират с особена наслада. Някои млека и закуски са обогатени с добавен Витамин D, но рядко успяват да отговорят на нуждите на тялото ни от витамин D.

ВНИМАНИЕТО

Проблеми с предозиране и с токсичността на витамин D възникват, когато приемамедобавки с мегадози на витамина или много различни добавки, съдържащи витамин D.

Както винаги, вашият лекар е най-добрият съветник, задължително се консултирайте, преди да предприемете каквото и да е суплементиране.

Също така е важно да имаме предвид, ако изберете  да приемате Витамин D  на  добавка, моля не забравяйте и за Витамин К2. Важно е да се помни, че ако приемаме високи дози витамин D, също така следва да  приемаме и витамин К2. Биологичната роля на витамин К2 е да помогне придвижването на калций в правилните области в тялото си, като костите и зъбите. Той, също така, спомага премахването на калций от области, където той не бива да се натрупва като артериите и меките тъкани. Така че, не забравяйте, ако взимате витамин D на добавки – това увеличава и вашите нужди  от  витамин К2. Взети заедно, те спомагат за укрепването на костите и подобряването на  здравето на сърцето.

За едно здраво дете, за една безгрижна зима, подсигурете адекватен прием на тези два витамина в детското меню и се радвайте как малките малчугани растат здрави като гъбки!

RESHAPE

Това съветва нашата нутриционистка Яна Данаилова. Надяваме се, че тази изчерпателна информация ви е била полезна. Ако сте любопитни да научите повече по темата, погледнете тук.

И все пак зимата е в разгара си и едно от най-хубавите неща, които можем да направим за себе си, е да си подарим топлина, уют, спокойствие и здраве. Всички тези неща можете да си набавите с нашия ReShape Detox Tea. Той е вашата бърза, лесна и успешна крачка към един по-енергичен ден. Научете повече за него и направете своята поръчка тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка