reShape

ЗА ЗДРАВ И СИЛЕН ИМУНИТЕТ

by in ГОВОРИ ДОКТОРЪТ ноември 18, 2020

Да поговорим за имунитета. Какво изобщо е това имунитет и как да го подсилваме? Има ли значение храната, която приемаме, за силата на нашия имунитет? Оказват ли влияние сезоните? 2020 година определено върна в хората размисли около това, колко силна е тяхната имунна система и как да я пазят и поддържат. За нас от ReShape имунитетът е основна тема и затова днес ще дадем отговори на тези и още въпроси, свързани с точно тази тема. Да започнем отначало.

КАКВО Е ИМУНИТЕТ?

Всички ежедневно използваме думата „имунитет“, като с нея най-общо изразяваме способността на човешкия организъм да се справя с опасните за него вредители и да ни поддържа здрави. Какво обаче всъщност означава „имунитет“. Думата  произлиза от латинското immunis, което в буквален превод означава „свободен“.

Как да съотнесем тази свобода към здравето си? Имунитетът е сложна система от защитни реакции на нашия организъм, които се изграждат в дълги периоди от време и се активират при среща на организма ни с различни физични, биологични и химични фактори, които му оказват неблагоприятно влияние. Имунитетът е способността на тялото ни да запомни спецификата и вида на появилия се „дразнител“ и да съотнесе към него възможностите на организма за реакция. Най-просто казано – вашият имунитет помни кога сте боледували от даден вирус например и при следваща поява на същия или подобен вирус, имунната ви система автоматично го разпознава и активира защитните реакции на организма, за да се справи с него бързо, още преди да се е разпространил. Благодарение на добрия имунитет нашето тяло е свободно от вредители и най-важното – здраво.

КАКВО ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ИМУНИТЕТА?

Както всички системи в нашето тяло, имунната система също се влияе от различни фактори в нашия живот. Умората, прекаленият стрес, вредната и непълноценна храна, недостатъчният прием на вода, наличието на хронични заболявания, застоелият начин на живот оказват неблагоприятно влияние върху нашия имунитет и могат значително да намалят неговата „памет“, да го забавят и да ограничат активността му. Смяната на сезоните също влияе върху имунната ни система. Не е студеното време онова, което ни разболява. Всъщност по-скоро рязката промяна между топло и студено време ни прави много по-податливи към различни заболявания. Начинът ни на живот и правилният подход към нашето тяло определено имат важно значение за поддържане на здрав и силен имунитет.

КАК ДА ПОДСИЛИМ ИМУНИТЕТА СИ?

На първо място, когато говорим за имунитет, трябва да погледнете себе си и тялото си отстрани и да си отговорите на въпросите: храните ли се здравословно, пиете ли достатъчно вода, набавяте ли си достатъчно сън, имате ли огнища на различни тлеещи инфекции, на които не сте обърнали достатъчно внимание, движите ли се активно. Отговорите на тези въпроси определено ще ви помогнат и ще ви дадат насока, в която да работите, за да засилите вашия имунитет и на която следва да отделите специално внимание. Разбира се, има и трикове, които можете да следвате по пътя към вашето добро здраве и отлично функционираща имунна система. А за екипът на ReShape е удоволствие да ви разкрие някои от тях.

ГРИЖА ЗА ЧРЕВНИЯ ТРАКТ С ДОМАШЕН ХУМУС

Подходящата храна и грижата за чревния тракт са сред нещата, на които определено трябва да обърнете внимание, тъй като здравината на стомаха гарантира ефективна и устойчива имунна система. Нашият специалист нутриционист Яна Данаилова е изготвила за вас една рецепта за домашен хумус, който лесно можете да приготвите вкъщи. Всичко, което ви е необходимо, е:

– 200 грама покълнали слънчогледови семки

– Сокът на 1 лимон

– 1 с.л. тахан

– 2 с. л. кокосово масло или зехтин

– 2 с.л. хранителна мая

– Кимион

– Чили

– Сол

– Пресен чесън.

За още рецепти и идеи как да поддържате имунитета си здрав, можете да прочетете още съвети от Яна тук. Надяваме се да сме били полезни за тези от вас, които държат на доброто здраве и силната имунна система. Ако искате да научите повече за нашите методи за здраве и осъзнатост, запознайте се с програмата ReShape тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Количка